• Αρχική
  • Ομάδα
  • Χρηματοδοτούμενα Έργα
  • Φωτογραφίες
  • Σύνδεσμοι
  • Δημοσιεύσεις
  • Νέα/Highlights

Στο Εργαστήριο Εφαρμογών Φωτονικής για την Αγροδιατροφή και το Περιβάλλον του ΙΤΕ, χρησιμοποιούμε μια εναλλακτική προσέγγιση για τη γρήγορη παρακολούθηση των χαρακτηριστικών ουσιών που περιέχονται σε δείγματα τροφίμων, με ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία. 

Βασιζόμαστε στην τεχνογνωσία μας στον τομέα της αλληλεπίδρασης του φωτός με την ύλη και την ανάπτυξη εξειδικευμένων μεθόδων οπτικής φασματοσκοπικής ανάλυσης (όπως η απορρόφηση του φωτός και οι τεχνικές φθορισμού). Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καταγράψουμε το οπτικό φάσμα που είναι το χαρακτηριστικό "δακτυλικό αποτύπωμα" και αντικατοπτρίζει τη χημική σύνθεση ενός δείγματος. Τα διαφορετικά δείγματα έχουν διαφορετικό αποτύπωμα και οι εντοπισμένες διαφορές ή ομοιότητες χρησιμοποιούνται για:

  • Ταυτοποίηση
  • Προσδιορισμό προέλευσης
  • Έλεγχο ποιότητας

Εστιάζουμε σε φασματοσκοπικές μεθόδους όπως η απορρόφηση στο υπεριώδες/ορατό, εγγύς υπέρυθρο, FTIR, φθορισμό, LIF, TR-LIF, Raman, LIBS. Αυτές οι τεχνικές είναι γρήγορες και πολύ φθηνότερες από τις χρονοβόρες και δαπανηρές συμβατικές αναλυτικές τεχνικές.

Η τεχνολογία μας χρησιμοποιείται για:

  • Διάκριση ποικιλιών διαφόρων προϊόντων αγροδιατροφής (οίνος, λάδι, μέλι, γάλα κ. λπ.)
  • Παρακολούθηση της ωρίμανσης του οίνου σε σχέση με το χρόνο και το είδος του βαρελιού
  • Ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων
  • Εντοπισμός νοθείας
  • Εφαρμογή των φασματοσκοπικών τεχνικών λέιζερ για την ανίχνευση συγκεκριμένων χημικών ουσιών σε τρόφιμα (επιμολυντές, πλαστικοποιητές, φυτοφάρμακα...)
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων για την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και τον χαρακτηρισμό της γεωγραφικής προέλευσής τους

Δρ. Βελεγράκης Μιχάλης

Φυσικός
Διευθυντής Ερευνών

Δρ. Σαμαρτζής Πέτρος

Χημικός
Κύριος Ερευνητής

Δρ. Ζουμή Κατερίνα

Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Διδακτορικός Συνεργάτης

Δρ. Σιώζος Πάνος

Φυσικός
Διδακτορικός Συνεργάτης

Δρ. Φιλιππίδης Άγγελος

Χημικός
Διδακτορικός Συνεργάτης

Δις. Καραγιαννάκη Ιουλία

Τεχνικός ανάλυσης δεδομένων
Τεχνικός Εργαστηρίου

Κα. Σταματάκη Κατερίνα

Φυσικός
Τεχνικός Εργαστηρίου

Κος. Ψυλλάκης Γιάννης

Μηχανολόγος Μηχανικός
Τεχνικός Εργαστηρίου

Δις. Ρενάτε Κοντζεδάκη

Χημικός
Υποψήφιος Διδάκτωρ

Δις. Μπουμπουλάκη Ευαγγελία

Χημικός
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια

Manos Orfanakis

Κος. Ορφανάκης Μάνος

Χημικός
Υποψήφιος Διδάκτωρ

Κος. Σταυρακάκης Γιώργος

Χημικός
Μεταπτυχιακός Φοιτητής

Δις. Κουμεντάκη Αγγελική


Προπτυχιακή Φοιτήτρια

Κος. Κεμανές Δημήτρης

Προπτυχιακός Φοιτητής

Δις. Καναροπούλου Κατερίνα

Προπτυχιακή Φοιτήτρια

  1. Characterization of Greek Wine by Ultraviolet-Visible Absorption Spectrometry and Statistical Multivariate Methods
    Aggelos Philippidis, Emmanouil Poulakis,  Marianthi Basalekou, Argiro Strataridaki, Stamatina Kallithraka, Michalis Velegrakis
    Analytical Letters 2017, vol. 50, no.12, 1950-1963  https://doi.org/10.1080/00032719.2016.1255748            

  2. Comparative Study using Raman and Visible Spectroscopy of Cretan Extra Virgin Olive Oil Adulteration with Sunflower Oil
    Aggelos Philippidis, Emmanouil Poulakis, Antigoni Papadaki, Michalis Velegrakis
    Analytical Letters 2017, vol. 50, no 7., 1182-1195  https://doi.org/10.1080/00032719.2016.1208212        

  3. Verifying the Geographical Origin and Authenticity of Greek Olive Oils by Means of Optical Spectroscopy and Multivariate Analysis
    Renate Kontzedaki, Emmanouil Orfanakis, Georgia Sofra-Karanti, Katerina Stamataki, Aggelos Philippidis, Aikaterini Zoumi, Michalis Velegrakis
    Molecules 2020, 25 (18), 4180  https://doi.org/10.3390/molecules25184180    

  4. Application of Ultraviolet-Visible Absorption Spectroscopy with Machine Learning Techniques for the Classification of Cretan Wines
    Aggelos Philippidis, Emmanouil Poulakis, Renate Kontzedaki, Emmanouil Orfanakis, Aikaterini Symianaki, Aikaterini Zoumi, Michalis Velegrakis
    Foods 2021, 10(1), 9  https://doi.org/10.3390/foods10010009

  5. Optical spectroscopy methods combined with multivariate statistical analysis for the classification of Cretan thyme, multi-floral and honeydew honey
    Emmanouil Orfanakis, Michail Markoulidakis, Aggelos Philippidis, Aikaterini Zoumi, Michalis Velegrakis
    J Sci Food Agric 2021, published online  https://doi.org/10.1002/jsfa.11182

  6. Application of Optical Spectroscopic Techniques and Multivariate Statistical Analysis as a Method of Determining the Percentage and Type of Adulteration of Extra Virgin Olive Oil
    Giorgos Stavrakakis, Aggelos Philippidis, Michalis Velegrakis
    Food Analytical Methods 2021  https://doi.org/10.1007/s12161-021-02055-8     
                                 
  7. Commercial milk discrimination by fat content and animal origin using optical absorption and fluorescence spectroscopy
    Nikolaos Fragkoulis, Peter C. Samartzis, Michalis Velegrakis
    International Dairy Journal 2021, 123, 105181 https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105181

  8. Autonomous Differential Absorption Laser Device for Remote Sensing of Atmospheric Greenhouse Gases
    Panagiotis Siozos, Giannis Psyllakis, Peter C. Samartzis, Michalis Velegrakis
    Remote Sensing 2022, 14, 460  https://doi.org/10.3390/rs14030460

  9. Comparative Evaluation of Different Targeted and Untargeted Analytical Approaches to Assess Greek Extra Virgin Olive Oil Quality and Authentication
    Sofia Drakopoulou, Emmanouil Orfanakis, Ioulia Karagiannaki, Fragiskos Gaitis, Stavroula Skoulika, Andreas Papaioannou, George Boukouvalas, George Petropoulos, Vassilios Katsoudas, Renate Kontzedaki, Aggelos Philippidis, Aikaterini Zoumi, Marilena Dasenaki, Nikolaos S. Thomaidis, Michalis Velegrakis
    Molecules 2022, 27, 1350   https://doi.org/10.3390/molecules27041350
Close Menu